Get Adobe Flash player
Címlap

Az MAPV állásfoglalása a Paksi Atomerőmű kapacitásmegőrző bővítése tárgyában (Észrevételek az EB SA. 38454 (2015/C) (ex 2015/N) számú dokumentumához)

MAPV
Prof. Dr. Perlaki László elnök
akadémikus

EUROPEAN COMMISSION DIRECTORATE-GENERAL COMPETITION
State Aid Greffe

BRUXELLES
Via e-mail: Stateaidgreffe@ec.europa.eu

Tárgy: Észrevételek az EB SA.38454 (2015/C) (ex 2015/N) számú dokumentumáhozMagyar Akadémikusok, Professzorok Világszövetsége független, politikával nem foglalkozó civil szervezet, amelynek tagsága a világ jelentősebb országaiból 750 professzor és akadémikus. Díszelnöke Prof. Dr. Oláh György Nobel-díjas akadémikus. A Világszövetség kiemelten foglalkozik az ember természeti környezetének megóvása érdekében a környezettudomány oktatási-kutatási kérdéseivel, valamint a természet- és környezetvédelem gyakorlati problémáival. Ezek között fontosnak tartja a fenntartható, megbízható, környezetkímélő és biztonságos villamosenergia-ellátás megvalósítását. Ennek érdekében, élve azzal a lehetőséggel, hogy észrevételeket tehet az EB SA.38454 (20151C) (ex 2015/N) számú dokumentumához a Paksi Atomerőműnek nyújtott lehetséges támogatás ügyében az alábbiakra hívja fel a figyelmet.

A villamosenergia-ellátás komplex, sok tényező egyidejű mérlegelését igénylő feladat, amelyet a tiszta versenypiaci szabályok nem képesek megoldani. A döntések gazdasági haszna csak korlátozottan számszerűsíthető és sok tekintetben közvetetten jelentkezik. A folyamatos ellátás igényét az időjárásfüggő megújuló források nem képesek kielégíteni. Ugyanakkor, az elmúlt évek gazdasági stagnálása miatt nem épültek alapellátást biztosító báziserőművek, és például Magyarországon a 2020 években jelentős kapacitáshiány várható. Egyértelmű, hogy a jelenleg is magas villamosenergia-import további növelése ellátás-biztonsági szempontból sem kívánatos.

A paksi atomerőmű kapacitásának hosszú távú fenntartása ésszerű megoldás, mert olyan forrásra alapoz, amely növeli az ellátás biztonságát, nem terheli a légkört szén-dioxid kibocsátásával, meglévő magyar müszaki kultúrára támaszkodik és kedvező hitellel valósítható meg. A beruházásban előirányzott 40%-os magyar részvétel, pedig lényegesen hozzájárul a gazdasági növekedéshez.

Mindezek alapján úgy véljük, hogy a paksi atomerőmű új blokkjainak létesítése összhangban van az Európai Unió környezetvédelmi, energiastratégiai célkitűzéseivel.

A fenti anyag egy rövid kivonata a szervezetünk témával kapcsolatos tudományos igényű értékelésének.
Az MAPV határozottan támogatja a paksi atomerőmű kapacitás megőrzésére irányuló bővítését.
Tisztelettel:

Prof. Dr. Perlaki László
akadémikus
az MAPV elnöke


Budapest, 2016. február 11.